Shama Israelu adonoi Ilahaini adonoi ahud (Wahai bani Israel Tuhan kamu dan Tuhan Kita adalah Tuhan yang Esa) -Yesus (Isa)

Friday, July 24, 2009

APA PANDANGAN ISLAM TENTANG YESUS?

Yesus diterjemahkan daripada bahasa Hebrew atau Ibrani iaitu Esos dan Isa dalam bahasa Arab. Maknanya Yesus adalah Isa dalam agama Islam. Dalam Qur'an disebutkan bahawa Yesus hanyalah seorang Nabi sebagaiamana Nabi-nabi dan Rasul-rasul yang lainnya ini dapat dirujuk dalam ayat di bawah ini :

1. Yesus hanya seorang utusan

Demikianlah kisah 'Isa, Kami membacakannya kepada kamu sebahagian bukti-bukti kerasulannya dan membacakan Al-Qur'an yang penuh hikmah (Al-Imran 3;58).

2. Yesus bukan anak Allah
Dan Dia tidak mempunyai anak, tidak ada sekutu bagi-Nya dalam kekuasaan-Nya, dan dia telah menciptakan segala sesuatu, dan Dia menetapkan saiz dengan cukup rapi (Al-Furqan 25;2)
3. Yesus diutus kepada Bangsa Israel Sahaja.
Isa tidak lain hanyalah seorang hamba yang Kami berikan kepadanya kenabian dan Kami jadikan dia sebagai bukti kekuasaan Allah untuk Bangsa Israel (Quran ALZUKHRUF 43;59).

Seorang Ahli Taurat yang mendengar perbincangan mereka. Orang saduki bertanya kepada Yesus, “Perintah manakah yang paling utama diantara semua perintah?” Yesus menjawab, inilah perintah yang paling utama, ‘Dengarlah, hai bangsa Israel! Tuhan kita, dialah Tuhan yang Esa (Mark 12:28-29).

Dari kedua-dua ayat di atas menunjukkan bahawa Yesus di utus kepada Bangsa Israel sahaja. Kalau ayat dalam Qur'an AL-ZUKHRUF 43;59 memang jelas Yesus diutus untuk bangsa Israel, dalam Biblepun ayat tersebut menjelaskan bahawa Yesus memang sah diutus untuk bangsa Israel buktinya Yesus hanya sebut hai bani Isarel, ini menunjukkan Yesus diutus kepada bangsa Iarael kalau tak Yesus akan sebut wahai manusia.
Adakalanya ada yang menuduh bahawa Yesus adalah Tuhan mengikut keterangan dalam Qur'an kerana Yesus mengetahui hari kiamat sebab hanya Tuhan sahaja yang mengetahui kedatangan Kiamat seperti tersebut dalam ayat di bawah ini :
Dan sesungguhnya Isa itu benar-benar memberikan pengetahuan tentang hari kiamat. Karena itu janganlah kamu ragu-ragu tentang kiamat itu dan ikutilah Aku. Inilah jalan yang lurus (Al-Zukhruf 43;61).

Bahasa arab mempunyai makna yang luas, jadi penafsiran berbeza-beza tapi kalau rujuk Qur'an dalam bahasa arab dan tanya kepada orang arif bahasa arab maka maksud ayat tersebut adalah Isa menjadi saksi bukan hakim, bahkan setiap nabi akan menjadi saksi kepada umatnya di hari Kiamat bukan Yesus sahaja. Bahkan dalam Bible sendiri diterangkan bahawa Yesus hanyalah sebagai saksi sahaja.

Aku akan segera menjadi saksi untuk menentang tukang sihir, orang yang berzina, orang yang memberikan kesaksian palsu. Orang yang berlaku curang dalam memberi gaji kepada pekerja, orang yang menindas balu, yatim piatu dan bangsa asing, serta semua orang yang tidak menghormati Aku (Malachi 3;5).

Sebetulnya Yesus tidak mengetahui kedatangan hari kiamat tetapi hanya mengetahui tanda-tanda kedatangan kiamat sahaja. Dan ini tidak dapat dijadikan hujah bahawa Yesus itu tuhan sebab mengetahui tanda-tanda kedatangan Kiamat sebab Nabi-nabi yang lain juga mengetahui tanda-tanda kedatangan Kiamat. Sila rujuk Bible

Meskipun demikian, tidak seorangpun mengetahui hari atau waktu kiamat, baik malaikat di syurga ataupun Aku, hanya Bapa di syurga yang tahu (Mark 13;32)

Ayat-ayat yang lain dalam Qur'an juga menunjukkan bahawa Yesus adalah seorang nabi yang diutus oleh Allah ke bumi ini untuk menyelamatkan manusia yang tersesat.

Sungguh, telah kafir orang-orang yang berkata: “Sungguh Allah dialah Al Masih putra Maryam”. Padahal Al masih sendiri berkata, “Wahai Bani Israel! Sembahlah Allah Tuhan-Ku dan Tuhanmu.” Sesungguhnya barang siapa mensyirikkan Allah, maka sungguh Allah mengharamkan syurga baginya, dan tempatnya ialah neraka. Dan tidak ada seorang penolongpun bagi orang-orang yang zalim itu (Al-Maidah 5;72).

Ingatlah semasa Allah berfirman, “Hai Isa putera Maryam, adakah kamu mengatakan kepada manusia: Jadikanlah Aku dan ibu-KU dua Tuhan selain Allah?”. Isa menjawab: Maha suci Engkau, tidaklah patut bagiku mengatakan apa yang bukan hakku. Jika Aku pernah mengatakan maka tentulah Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku dan aku tidak mengetahui apa yang ada pada diri Engkau. Sungguh Engkau maha mengetahui perkara yang ghaib (Al-Maidah 5;166).


Aku tidak pernah mengatakan kepada mereka kecuali apa yang Engkau perintahkan kepadaku iaitu: Sembahlah Allah, Tuhanku dan Tuhanmu”, dan adalah aku menjadi saksi terhadap mereka, selama aku berada di antara mereka. Maka setelah Engkau wafatkan aku, Engkaulah yang mengawasi mereka. Dan Engkau adalah maha menyaksikan atas segala sesuatu (Al-Maidah 5;167)

Sungguh penciptaan Isa di sisi Allah, seperti penciptaan Adam. Allah menciptakan Adam daripada tanah, kemudian Allah berfirman: "Jadilah“, maka jadilah dia (Ali-Imran 3;59).

Kemudian Kami hantar rasul-rasul Kami dan Kami hantar Isa putra Maryam; dan Kami berikan kepadanya Injil dan Kami jadikan dalam hati orang-orang yang mengikutinya rasa santun dan kasih sayang... (Al-Hadid 57;27).

Daripada ayat-ayat di atas telah dibuktikan bahawa Yesus hanyalah seorang nabi atau utusan. Ayat-ayat di bawah ini akan membuktikan Yesus bukan Tuhan berdasarkan sifat-sifat yang tidak mungkin dimiliki oleh pencipta.
Sifat Allah sama seperti sifat manusia.
1. Allah dapat Melihat
Lalu turunlah Tuhan untuk melihat kota dan menara yang dibina oleh anak-anak manusia itu (Deutronomy 5).

2. Tuhan mempunyai Punggung
Kemudian Aku menarik tangan-Ku, maka engkau akan melihat punggung-Ku, tetapi muka-Ku tidak akan terlihat (Keluaran ;23)

3. Tuhan bergelut melawan Ya'kub.
Lalu orang itu berkata, "Nama kamu bukan lagi Ya'kub tetapi Israel kerana engkau telah bergelut melawan Allah dan manusia, dan engkau menang (Kejadian 32;28).
4. Tuhan mabuk
Lalu terjagalah Tuhan seperti orang tertidur, seperti pahlawan baru terjaga daripada mabuk kerana Wine (Mazmur 78;65).
5. Tuhan menyesal menciptakan manusia
Maka menyesallah Tuhan telah menjadikan manusia di bumi dan menyedihkan hatinya (Kejadian 6;6).
6. Tuhan mencium persembahan
Ketika Tuhan mencium persembahan yang harum itu berfirman Tuhan di dalam hatinya (Kejadian 8;21).
7. Tuhan seperti singa
Ia merebahkan diri dan meniarab seperti singa jantan atau betina. Siapakah yang berani membangunkannya? (Keluaran 24;9).
8. Tuhan seperti Api
Kelihatan kemuliaan Tuhan seperti api yang menghanguskan di puncak gunung itu pada pandangan orang Israel (Keluaran 24;17).
9. Tuhan berehat
Kerana dalam enam hari Tuhan menjadikan langit dan bumi, pada hari yang ketujuh ia berehat dan bernafas (Keluaran 31;17).

4 comments:

 1. Salam akhi. Tahniah dan tersukan perkongsian ilmu sebegini. Cuma warna font tu tidak sesuai dengan warna gelap kena tukar. Mungkin soalan warna lain, jawapan warna lain yang lebih jelas dilihat & dibaca.

  ReplyDelete
 2. Ada tambahan lagi akhi. boleh juga setiap 1 perenggan lain-lain warna yang lebih menarik. jika ada boleh diselitkan dgn video @ gambar lagi molek. Baarokallahu fiiik!

  ReplyDelete
 3. Waalaikum salam
  Terimakasih, ini baru permulaan semoga Allah bagi kekuatan kepada saya supaya sentiasa buat yang terbaik untuk Islam

  ReplyDelete
 4. Salam. Harap perbetulkan Al-Maidah 5:166 kepada Al-Maidah 5: 116 dan Al-Maidah 5:167 kepada Al-Maidah 5:117. Surah Al-Maidah 5 , hanya ada 120 ayat sahaja. Maaf kalau tersinggung. Boleh melawat di sesawang www.quranexplorer.com/quran . Terima kasih


  Saat Jais
  www.treat-cure.com
  http://saatjais.wordpress.com

  ReplyDelete